Fires i festes

 

 

Aquestes són algunes les festes populars que es celebren en el poble de La Llacuna durant tot l’any:

1 de gener: Arribada del patge Faruk. El dia 1 de gener, al migida, arriba al poble el patge Faruk i els seus ajudants, per recollir les cartes de tots els nens i nenes del poble i fer-les arribar als Reis Mags.

5 de gener: Cavalcada dels Reis d’Orient. El vespre del 5 de gener arriben Melcior, Gaspar i Baltasar, els tres Reis Mags, acompanyat de nombrosos patges i l’àngel que els fa de guia. Els van a rebre una nombrosa comitiva d’antorxes, pastors, majorets, banda i veïns del poble. Quan arriben a la plaça Major, els Reis fan els seus parlaments i entreguen els primers regals a entitats i associacions diverses. A partir d’aquí, comença una llarga vetllada en la que els Reis aniran casa per casa repartint regals i sobretot il·lusions i somriures.

Diumenge de carnaval: celebració del carnaval amb la participació del Carnestoltes, el rei dels pocasoltes. Cada any, mentre la gent del poble es disfressa amb una imaginació desvordant, el Carnestoltes i els seus acompanyants pujen a un balcó de la plaça Major per dir, sempre en rodolí, un pregó que no deixa a ningú indiferent. Per un cop a l’any, quasi tot està permès: mofa, broma i deixar en ridícul els personatges més populars i coneguts del poble.

Diumenge de finals de març: potada popular. La gent del poble es reuneix a la plaça Major per menjar tots plegats una gran cassola de pota de porc. Festa suprimida actualment

Últim diumenge de maig: Aplec del castell Vilademàger. Consisteix en una ballada de sardanes a dalt el castell, seguida d’una arrossada popular. Tot el poble hi fa cap per menjar i disfrutar de (generalment) els primers dies de bon temps de l’any. La nit abans el jovent acostuma a organitzar el concert de l’Aplec, amb molt renom a la comarca i zones veïnes.

23 de juny: Revetlla de Sant Joan. Per la vigília de Sant Joan és tradició que s’organitzi una revetlla popular a la plaça Major. Sopar a la fresca, danses al voltant del foc, petards i jocs tradicionals omplen la nit més curta de l’any.

Setmana del primer diumenge d’agost: Festa Major. Té una durada de 4 dies, amb programació d’actes de tota mena per totes les edats. Cada nit hi ha ball (excepte la última, que hi acostuma a haver festa sorpresa) amb diferentes orquestres i grups. Durant el dia hi acostuma a haver cercaviles del “bestiari” i balls populars de La Llacuna, actes tradicionals, teatre, activitats esportives i diversió pels més petits. Cal destacar com a actes de cada any el popular Correfoc a càrrec del Ball de Diables, la Mulassa i el Drac de La Llacuna,  el partit de futbol de màxima rivalitat contra l’equip del poble veí St Joan de Mediona i des de fa uns anys el concurs de Playbacks que hi participen tant petits com grans.

2on diumenge d’agost: Festa Major de Rofes. La festa grossa del nucli de Rofes, que acostuma a durar 3 dies. Balls de nit, cercavila de dia, bingo, sopar de germanos i altres actes completen l’agenda d’aquesta festivitat.

Primer diumenge de desembre: fira de sant Andreu (matança del porc). Fira amb gran afluència de gent que venen a menjar la reconeguda carn de porc de la Llacuna, i comprar embotits o productes artesans en les diverses parades que s’instal·len durant el matí per tots els carrers del centre.


Alguns diumenges abans de Nadal
(coincidint amb la Marató de TV3): Pessebre vivent amb la participació de bona part del poble com a figurants. El pessebre es situa a la plaça Major, amb moltes de les escenes sota les arcades d’aquesta plaça. Un 50% dels guanys es destinen a la Marató de TV3 que es celebra cada any – http://www.lallacunaonline.cat/pessebre/    Activitat suprimida actualment

2 thoughts on “Fires i festes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *