En la mort de Carme Junyent

3 set.

Avui, diumenge 3 de setembre, ens ha arribat la trista notícia de la mort de Carme Junyent després d’una llarga malaltia.

Carme Junyent i Figueras (Masquefa, 1955-2023) va ser professora de lingüística a la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona. També fou la directora del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) i autora d’una àmplia obra sobre la situació de les llengües del món i la diversitat lingüística. L’any 2019 va rebre la Creu de Sant Jordi per la seva llarga trajectòria en l’estudi i la defensa de la diversitat lingüística a Catalunya i al món.

Havia visitat la Llacuna en dues ocasions. La primera, el 15 de maig de 2016 per presentar el seu llibre “Escoles a la frontera” (Eumo Edicions) Un retrat pràctic i real de l’ensenyament a la comarca de l’Anoia en aquell moment. Hi descriu els municipis i les escoles: els llocs, els noms, els directors, els professionals en contacte amb els alumnes immigrats, els regidors de Cultura i d’Ensenyament… amb un relat esquitxat de curiositats, comentaris lingüístics i, sobretot, molta ironia.
L’acte va ser presentat per Magí Camps.

El 26 de març de 2022 va tornar a la Llacuna per participar en un acte, organitzat pel Consell Local per la República-La Llacuna i presentat per Camil Queraltó, per parlar de la situació de la llengua catalana i el seu futur.
Entre les moltes reflexions que ens va deixar en destaquen dues:
Si nosaltres no ho volem la llengua no ens la poden prendre
Les llengües no són només per comunicar-se, sinó que també s’identifiquen amb un territori

I encara podem trobar un altre vincle, casual però entranyable, entre la Carme i la Llacuna. La delegació de l’Anoia d’Òmnium Cultural lliura, des de 2004, uns premis al compromís cultural per tal de fer un reconeixement públic a la tasca d’aquelles persones o entitats (d’Igualada o comarca) que s’han distingit en la promoció de la llengua i la cultura catalanes. L’any 2007 el premi, en la categoria individual, va correspondre a Carme Junyent i, en la categoria col·lectiva, als grups de cultura popular de la Llacuna.

La Carme, quan ja veia a prop el final de la seva vida va escriure l’article “Morir-se en català” amb l’encàrrec que fos publicat a la seva mort. El podeu trobar aquí: enllaç amb vilaweb

Descansi en pau.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.