Sant Antoni Abat i els Tres Tombs 2015

24 gen.

“El dia 17 de gener se celebra arreu de Catalunya la festa de Sant Antoni Abat, conegut popularment com a Sant Antoni dels rucs o del porquet, per tal de diferenciar-lo del sant Antoni que se celebra al juny. Sant Antoni Abat és considerat patró dels animals domèstics i, sobretot, dels ases, cavalls i mules, és a dir, dels animals de treball, així com dels de companyia.

Quan els cavalls, els matxos, les mules i els ases eren animals indispensables per a les feines del camp o el transport de persones i mercaderies, la festa de Sant Antoni se celebrava amb gran solemnitat. En moltes poblacions era característica la desfilada dels animals engalanats, després de la benedicció, coneguda genèricament amb el nom dels tres tombs.

En el decurs de les darreres dècades, la festa de Sant Antoni ha perdut la seva significació bàsica. Amb la pràctica desaparició de l’ús d’animals de treball en les tasques agrícoles i de transport, desapareix una de les motivacions fonamentals. Als anys seixanta, s’acostumà en algunes poblacions a portar els tractors a la plaça per a la benedicció de la diada.

Aquesta és avui una nova celebració, amb identitat pròpia, que té en l’antiga festa de Sant Antoni només un referent formal. Els tres tombs se celebren entre gener i maig, a partir de circuits coordinats entre diferents poblacions, de forma que els mateixos animals -propietat de particulars o d’associacions- puguin participar en totes les festes.”
(Informació extreta de http://etnocat.readysoft.es/carrutxa/biblioteca/97001.html)

festa_rucs
A la Llacuna, la Comissió dels Tres Tombs i l’Ajuntament organitzen, un any més, els tradicionals Tres Tombs.

Enguany els actes començaran el dissabte 24 de gener, al local de dalt de la piscina, amb la FESTA DELS RUCS:

–  Sopar del cavallistes (si algú hi vol anar que es posi en contacte amb els organitzadors)

A partir de 2/4 de dotze de la nit Festa amb bona música i servei de bar.

Es projectaran fotos i videos d’excursions, Tres tombs i altres activitats trelacionades amb el món dels cavalls

El diumenge 25 de gener, després de Missa, es farà el lliurament de la bandera als portadors d’enguany, família Casas.

 

 

 

El diumenge 1 de febrer, la festa començarà a les 9 del matí, amb l’arribada de cavalls i carruatges a l’esplanada de l’escola on s’oferirà esmorzar a tots els participants.

A la 1 del migdia s’iniciaran els TRES TOMBS, a la plaça de les Oliveres. L’últim Tomb finalitzarà a la plaça Major on es farà la benedicció.

En acabat hi haurà coca i mistela per a tothom. Durant tot el matí es podran comprar els tradicionals tortells.

NOTA: La Comissió recorda que caldrà retirar tots els vehicles estacionats al recorregut senyalitzat i que no es responsabilitzen dels posibles danys ocasionats.

 

 

 

 

Durant aquests dies es podrà visitar, a la Rectoria, una exposició de maquetes de carruatges realitzades pel senyor Pascual Heredia, un pobletà jubilat que realitza unes veritables joies artesanals.

Horari:

– diumenge 25: matí

– dissabte 31: tarda

– diumenge 1: matí

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.