L’ermita de Sant Magí de la Brufaganya és un santuari documentat des del segle XIII i situat al terme municipal de Pontils (Conca de Barberà). Està dedicat a Sant Magí, màrtir tarragoní del segle III que durant trenta anys feu vida en una cova propera al lloc del santuari.
Segons la llegenda, quan els romans començaren a perseguir els cristians, Sant Magí fou empresonat per no voler abjurar de la seva fe. Uns àngels però, li obriren la porta de la presó i ell retornà a la seva vida d’ermità. Els romans sortiren a buscar-lo i quan van arribar allà el van arrossegar fora de la cova amb la intenció de matar-lo. Estaven assedegats, però, i li van prometre que si els donava aigua li perdonarien la vida. Sant Magí picà a terra amb la seva vara i començaren a brollar vàries fonts. Malgrat tot, al final el sant fou mort i al lloc on va ser degollat s’hi va construir una capella. D’aquí l’origen del santuari i de les fonts segons la tradició popular. A la seva aigua, a més a més, se li atribueixen propietats terapèutiques i és tradició a molts pobles desplaçar-s’hi per anar-ne a buscar.
La Llacuna ha tingut des de sempre molta relació amb Sant Magí. A partir del segle XII la zona de Rocamora, on es troba el santuari, passà a mans de la família Cervelló, senyors de La Llacuna. A iniciativa seva, l’ermita fou restaurada al segle XVI i fou dotada de propietats. El temple anà adquirint importància i el 1603 els barons de La Llacuna el cediren als religiosos de Sant Domènec perquè hi fundessin un convent.
En èpoques més recents, era molt habitual que tot el poble participés a l’Aplec de Sant Magí que se celebra el dia 19 d’agost. S’hi anava a peu o amb carro i es tornava de la cita amb un bon carregament d’aigua.
Aquest lligam encara perdura i és per això que el poble participa als actes d’un altre Aplec de Sant Magí que té lloc la tercera setmana de setembre. Els actes són organitzats pels “Amics de Sant Magí de la Brufaganya i el seu entorn”.
Aquest any l’aplec serà el 18 de setembre. Si hi voleu anar des de La Llacuna, la sortida serà a 2/4 de 8 del matí des de la plaça Major. S’hi anirà a peu, a cavall i amb bicicleta.
(La tornada, a peu o amb altres mitjans, serà a compte de cadascú)
Alguns dels actes que hi tindran lloc enguany seran: un concert la nit abans, missa, sardanes, representació del ball pla, dinar popular, jocs o música i balls tradicionals.
Si us hi voleu quedar a dinar, podeu comprar tiquets al Forn Pujó (a La Llacuna i a Santa Coloma) fins el dia 16. Costen 13€ i inclouen: amanida, paella, fruita, pa, vi i un plat de record. També podeu reservar taula (tant si adquiriu tiquet de dinar com si no) a l’Oficina d’Informació i Turisme de La Llacuna fins el dissabte 17.
Podeu consultar tots els actes i informació aquí