Descobertes les restes d’un gran banquet ritual del segle III aC a l’excavació del Castellar

2 Set


Durant la setena campanya d’excavacions al Castellar s’ha descobert un dipòsit votiu en la primera i única sitja descoberta, fins ara, en un dels àmbits d’una torre situada a l’accés al fortí.
Enguany, els treballs arqueològics s’han centrat en la delimitació i excavació de l’accés a l’assentament on s’ha descobert una sitja segellada que conté les restes d’un dipòsit votiu relacionat amb un gran banquet festiu.
Es tracta d’una sitja, de 220 cm de profunditat i de 110 cm de diàmetre de boca. Entres les restes excavades s’han recuperat una àmfora de vi ibèrica, un decantador de vi, un conjunt de vaixella composta de plats, bols i plàteres d’importació (de la zona de la Campania a Itàlia), vasos i vasets per beure vi, tenalles per contenir aliments, vasets en miniatura, gerres de vi o enòcoes, restes d’armes de ferro i altres elements decoratius i d’abillament personal. També en destaca la troballa d’una podadera o falçó de ferro de petites dimensions per a la verema del raïm i el cap i l’espatlla sencera d’un porc.
Aquest tipus de dipòsits són molt poc habituals a Catalunya, només se n’han descobert
quatre d’aquestes característiques i és el segon del Penedès, després de la coneguda sitja on es recuperà la deesa Dèmeter o Tànit a la Font de la Canya a Avinyonet del Penedès.
Totes aquestes restes relacionades amb el consum i producció de vi, i el consum de porc reforcen la gran tradició vitivinícola i el consum i elaboració de productes porcins de gran qualitat de la Llacuna i del Penedès.

Diumenge 6 de setembre es presentarà el material trobat, d’11 del matí a 2 del migdia, al Casal de la gent gran

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *