Descobertes les restes d’un gran banquet ritual del segle III aC a l’excavació del Castellar

2 set.


Durant la setena campanya d’excavacions al Castellar s’ha descobert un dipòsit votiu en la primera i única sitja descoberta, fins ara, en un dels àmbits d’una torre situada a l’accés al fortí.
Enguany, els treballs arqueològics s’han centrat en la delimitació i excavació de l’accés a l’assentament on s’ha descobert una sitja segellada que conté les restes d’un dipòsit votiu relacionat amb un gran banquet festiu.
Es tracta d’una sitja, de 220 cm de profunditat i de 110 cm de diàmetre de boca. Entres les restes excavades s’han recuperat una àmfora de vi ibèrica, un decantador de vi, un conjunt de vaixella composta de plats, bols i plàteres d’importació (de la zona de la Campania a Itàlia), vasos i vasets per beure vi, tenalles per contenir aliments, vasets en miniatura, gerres de vi o enòcoes, restes d’armes de ferro i altres elements decoratius i d’abillament personal. També en destaca la troballa d’una podadera o falçó de ferro de petites dimensions per a la verema del raïm i el cap i l’espatlla sencera d’un porc.
Aquest tipus de dipòsits són molt poc habituals a Catalunya, només se n’han descobert
quatre d’aquestes característiques i és el segon del Penedès, després de la coneguda sitja on es recuperà la deesa Dèmeter o Tànit a la Font de la Canya a Avinyonet del Penedès.
Totes aquestes restes relacionades amb el consum i producció de vi, i el consum de porc reforcen la gran tradició vitivinícola i el consum i elaboració de productes porcins de gran qualitat de la Llacuna i del Penedès.

Diumenge 6 de setembre es presentarà el material trobat, d’11 del matí a 2 del migdia, al Casal de la gent gran

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.