El dijous 25 de maig de 2023 una foto de Marta Orfila es va escampar com la pólvora per la xarxa. Era la imatge de l’àlber de Cuitora caigut a terra.
Aquest àlber va ser plantat per Joan Busquet Alari, de cal Sereno, l’any 1906.
Amb els anys va anar creixent i va adquirir una forma força singular que, juntament amb el fet d’estar situat en un lloc molt popular com és la font Cuitora, va fer que es convertís en un dels símbols del poble.
Des del principi va presidir els berenars de l’últim dia de festa major, però també va ser el destí de moltes excursions i caminades o punt de pas obligat de la Botifarunner. Aquest emblemàtic arbre va servir de model per a molts pintors i de teló de fons d’infinitat de fotografies, també va ser lloc de jocs per als infants i escenari de moltes festes, fins i tot d’algun casament!
L’any 1988 va ser declarat Arbre d’Interès Comarcal i Local pel Departament d’Agricultura de la Generalitat, declaració que s’atorgava als arbres que per les seves mides, edat, història, situació i raresa calia protegir.
A la publicació ARBRES DE LA COMARCA DE L’ANOIA. de Daniel Macià i Martí (any 1992) se’l descriu així:
“L’àlber o arbre blanc (Populus alba L.) pertany al gènere Populus. Fulles amb limbe arrodonit i amb una de les cares de color verd; l’altra està coberta d’una borra blanca. És caducifoli i perd les fulles a l’hivern. Floreix pel març i abril.
L’àlber de la Font Cuitora està situat al mig d’un pla i al costat de la font d’on agafa el nom. Té una alçada de 19,5 m i el perímetre del tron, a 1,50 m del terra, és de 4,48 m. El més important i característic d’aquest arbre és el seu tronc, recargolat del del terra fins a l’enforcadura, continuant llavors per les branques més gruixudes.
Aquest arbre està acompanyat d’altres de la mateixa espècie però només un, situat sobre la font, és semblant. Això sí, no amb les mateixes proporcions encara que el tronc segueix el mateix camí.“
El juliol del 2016 se li va esberlar tota una brancada cosa que feia presagiar el seu final.
Per l’estima que se li tenia existeixen moltes fotos de l’alber i ha estat molt fàcil preparar una galeria d’imatges.
Us convidem a visitar-la i us animem a compartir els vostres records enviant-nos imatges que afegirem a la galeria.
Podeu fer-les arribar per mail lallacunaonline@gmail.com o per whatsapp 650 366 094
També us convidem a escoltar el podcast de Gent de la Llacuna, de Manolo Garrido, dedicat a l’àlber de Cuitora:
https://manologarrido.com/programas/sociedad/gent-de-la-llacuna-la-font-cuitora/